lördag 8 maj 2010

Vårens föreläsningar 2010


Att jag började som föreläsare har jag många att tacka för men det avgörande var ett samtal från Martin OddHallands Bildningsförbund som undrade om jag ville ställa upp med min Rysslands föreläsning "Halländska på Ryska äventyr" i deras katalog med Halländska föreläsare under 2010. Och gissa om jag ville! Katalogen kom ut i början av december och bokningarna började rullade in.


Årets första föredrag höll jag för Enslövs PRO i Åled. Föreläsningen drog fullt hus och gick riktigt bra. Citerar en av de många som efter föreläsningen kom fram till mig för att tacka "Medryckande - som om man själv var där och upplevde allt du gjort". Ordföranden frågade om hon fick tipsa andra föreningar om mig och det får hon gärna!

Citat: "Trevligt och lättsamt framförande, rekommenderas till andra PRO-föreningar"

I februari gästade jag Okome och höll min föreläsning för deras föreläsningsförening.

Citat: "Modig, ung kvinna som vågade åka till Ryssland och arbeta och ta stort ansvar. Inspirerande att höra henne berätta och se fina bilder".


I mars föreläste jag i Knäred och vårsäsongen avslutades med föreläsning för Varbergs Föreläsningsförening på Varbergs Stadsteater den 30 mars.

Det var en magisk och otroligt stark känsla att stå där på scen och blicka ut i mörkret. Där ute satt min hittills största och förmodligen mest erfarna publik.

Men det var helt fantastiska! Även de bjöd på sig själva och det blev många rungande skratt och ibland hördes det som "susningar" eller "åhhhhh" i publiken när jag plockade fram de mest dramatiska upplevelserna. En riktig drömpublik!


Ett par dagar senare fick jag ett mycket fint brev från föreningens ordförande Lars Danielsson som skrev så här: En av föreningens "stamkunder" sa att när de gick hem på kvällen enades de om att din föreläsning var den bästa under våren. De var så glada sa han och tyckte du hade ett så fint sätt att framföra din berättelse/äventyr.

Tack Martin Odd och Hallands Bildningsförbund för det där samtalet, det har öppnat dörrar och nya möjligheter för mig!

torsdag 6 maj 2010

Ett roligt samtal


Fick ett härligt samtal från Ingvar Persson Ordförande i Falkenbergs Föreläsningsförening idag. De bokade mig för att starta upp höstsäsongen med föreläsningar i Falkenberg. Torsdag den 30 september kl 19 håller jag min föreläsning "Halländska på Ryska äventyr" i Falkenberg. Plats? Inte bestämt ännu.

Och foton på mig ville de ha till programblad och affischer....Väldigt kul och lite pirrigt, det är ju lite på "hemmaplan".

Falkenbergs Föreläsningsförening http://www.fbgff.se/

tisdag 4 maj 2010

En blogg är en bra början att synas


Andrum i Vessigebro är ett mindre företag som igentligen inte vill expandera men som inte heller heller har någon hemsida. För Ann som driver Andrum verkade en blogg vara ett bra och kostnadsfritt sätt att bli synlig på nätet. Sagt och gjort, en snöig vinterdag i januari tog jag kameran med mig och tog en mängd miljöbilder på Andrum. Några dagar senare hade jag hjälpt Ann att komma igång med sin blogg "Andrum Vessigebro". Då var det riktig vinter och mängder med snö men nu har Andrum tagit på sig vårdräkten.


Genom bloggen blev hennes verksamhet sökbar på internet och hon kan nu nå ut med information om de olika aktiviteterna hon har. Första blogginlägget skrev Ann den 27 januari och hon har sedan dess haft 621 unika besökare på sin blogg. Kika gärna in på Andrums blog här!

måndag 3 maj 2010

Fotograferat brudfrisyr ...


I helgen fick jag genomföra ett riktigt hedersuppdrag. Jag anlitades för att fotografera håruppsättning på en blivande brud som inför det stundande bröllopet styladesSalong Cissi här hemma i Vessigebro. Bilderna ska Cissi använda för att marknadsföra just brudfrisyrer och make-up på salongen.


Lite yrkeshistorik om Anna Åxman

Curriculum vitae - Anna Åxman

ARBETSLIVSERFARENHET

040301- Hotel Tylösand, Halmstad, Sverige
Försäljnings- & marknads koordinator med projektansvar
Hotel Tylösand är ett privatägt hotell med 225 hotellrum, 29 konferenslokaler, stort spa, konstgalleri och ett flertal restauranger och barer. Vikarierade första året som marknadsassistent. Skapade och ansvarade för all annonsering, trycksaksproduktion, bildhantering, hemsida, mässor, skyltning, och DR kampanjer. Arrangerade och höll i fotograferingar. Är sedan augusti 2005 heltidsanställd som marknads och försäljnings koordinator med projektansvar. I mina arbetsuppgifter/ansvarsområden som är väldigt varierande ingår bland annat; kontakt med aktivitets leverantörer och produktutveckling, administration av vårt säljstödsprogram (Super Office) som jag därtill internutbildar i, utformar och skapar skräddarsydda offerter, upphandlingar, marknadskampanjer, marknadsundersökningar, kundvårds program, planering och genomförande av kundaktiviteter och uppföljning av desamma, planering, framtagning och implementering av DR kampanjer, annonskampanjer på Google AdWords, skyltning i och utanför hotellet, nyhetsbrev, uppföljning av så kallade ”prospects” – nykundsuppföljning, innehåll på hemsidan, framtagande av mäss material, skapar allt engelskt material så som offerter, incentive program, menyer, kommunikation med internationella journalister och researrangörer. Ansvarar även för stora så väl som små projekt så som projekt "möte & konferens i Halland" i samarbete med Region Halland där vi utvecklat och marknadsfört möte & konferens i Halland, mystery shoper, arbetar i Dialog Manager med olika typer av kundnöjdhetsundersökningar. Skapade 2005 ett lojalitetsprogram för våra återkommande spa gäster.

02.11.01-04.02.28 - Frilandskonsult, St. Peterburg, Ryssland och Halmstad, Sverige
Marknadsprojekt för St. Petersburg Child Protection Society.
Författare till skolboken Travel and Turismprogram, en bok som genom American Express utbildningsprogram gavs ut till drygt 50 gymnasieskolor i Ryska. Arbetade på ett projekt tillsammans med Svenska Turistrådet (idag Visit Sweden) för att marknadsföra Sverige som turistdestination på den Ryska marknaden.

01.06.01-02.10.31 - Andrews Travel House, St. Petersburg, Ryssland
VD
Andrews Travel House är ett av Rysslands största affärsresebyrå med kontor i Moskva, St. Petersburg och London. Jag ansvarade för St. Petersburgskontoret med totalt 43 anställda. Dåvarande Travel House skulle slås samman med det Moskva baserade Andrews VISA Service och var under sammanslagningen i behov av en västerländsk representant med stort nätverk i St. Peterburg samt goda kunskap om affärsklimatet i Ryssland varför de erbjöd mig denna tjänst.

1996-2001 Frilansade som ledar coach i flertalet ledarutbildningar för den engelska konsultfirman Concept Training i ST. Petersburg.

00.04.01-01.05.31 - SMC (Science Management Corporation) International,
St. Petersburg, Ryssland
Projektanställd konsult
Management konsultföretag med kontor i USA, Frankrike, London och St. Petersburg. Arbetade i ett team om 4 konsulter på Rysslands största tryckeri Polygrafaformelenie.

99.08.01-00.03.31 - DSR (Destination Service Russia), St. Petersburg, Ryssland
Vice VD
DSR grundades 1992 och var Rysslands första destinations service företag och skapade skräddarsydda turistprogram för incentivegrupper framförallt från USA, England, Frankrike, Italien och Tyskland. Jag anställdes i första hand för att stötta vår VD och skapa nya, attraktiva produkter för att därigenom höja värdet på företaget som blev börsnoterat i England och nu skulle säljas. Jag ansvarade för marknadsföring, avtal och samarbete med alla leverantörer, skapade program och offerter för våra kunder och var även operativ under utförandet av våra kundevents. I mars 2000 sålde Hogg Robbinsson i England företaget till Ryskägda Baltic Travel och jag valde då att lämna DSR.

99.06.01-99.07.31 - Svenska Exportrådet i St. Petersburg, Ryssland

Projektanställd konsult
Projektanställd för att genomföra en marknadsundersökning för en Svensk hotelkjedja som expanderade och övervägde att etablera sig i Ryssland.


97.02.01-99.05.31 - Restaurang Valhall, St. Peterburg, Ryssland
Projektledare och VD
Restaurang och Bar Valhall var min egen idé och projekt. Jag skapade konceptet, hittade lämpliga lokaler och finansiärer. Agerade själv projektledare för hela renoveringen, inköp av inredning och all utrustning, anställde och tränade all personal. Resultatet blev en restaurang med 150 platser och en uteservering med ytterligare 100 platser mitt i hjärtat av St. Petersburg i hörnan av Nevskij prospekt och gågatan ”Svenska gatan” där Svenska konsulatet, Exportrådet, Handelshögskolan, med flera hade sina kontor. Efter en av moderna Rysslands svåraste devalveringar sommaren 1998 sålde jag verksamheten men arbetade kvar 10 månader som VD och tränade upp min efterträdare. Restaurang Valhall existerar än i dag i sitt ursprungsskick se www.valhall.ru

95.10.01-97.01.31 - Hermitage Limited, St. Petersburg, Ryssland
Projektanställd konsult
Hermitage Limited var ett Engelskt konsultföretag med uppdrag inom hotell, restaurang och nattklubbsindustrin. Jag arbetade på tre av deras uppdrag:
o Källarmästare, Clarion North Crown Hotell
o Källarmästare, Hotel Astorias Casino och Nattklubb
o Källarmästare, Restaurangskolan Nr 4 i St. Petersburg.

91.12.01-95.06.30 - RESO, Grand Hotel Europa, St. Petersburg, Ryssland
Restaurang Chef, vice Källarmästare (agerade källarmästare)
Grand Hotel Europa (GHE) öppnade i december 1991 som Rysslands första femstjärniga hotell. GHE blev 1993 det första Ryska hotellet som värvades in till The Leading Hotels of the Worlds. GHE har 330 rum och sviter, nio restauranger och bedriver stor cateringversamhet på de flesta palats i och utanför St. Petersburg. Hotellet ägdes till 50 % av staden St. Petersburg, 25 % av Skanska och 25 % av den Svenska hotellkedjan RESO som även hade managementkontraktet och ansvarade för driften av Grand Hotel Europa. Jag värvades från Hotel Tylösand för att träna personalen inför öppnandet av GHE. Jag blev erbjuden fast tjänst och hade under min tid på hotellet följande tjänster:
• Agerade de sista två åren källarmästare med ansvar för drift, utveckling och marknadsföring av alla 13 restauranger, barer och caféer.
• Restaurang chef med ansvar för tre restauranger och ett messanine café.
• Restaurangchef på Sadko´s, hotellets lite rockigare restaurang med levande musik.
• Kombinerad frukost och lagerchef.
När RESO 1995 sålde Grand Hotel Europa valde jag tillsammans med vår dåvarande VD och flertalet västerländska chefer att lämna hotellet och öppnade upp konsultfirman Hermitage Limited.


85.08.01-91.11.30 - RESO, Nya Hotel Tylösand, Halmstad, Sverige
Husfru
Ansvarade för städning både av rum, konferenslokaler och offentliga ytor, linne, dekorationer och disken.


UTBILDNING OCH KURSER

Genom mina anställningar har jag kontinuerligt gått olika utbildningar både i ledarskap och PC-kunskap. Senast utbildningen var i Word XP och pdf hantering 2004, In-Design och Illustrator våren 2004, påbyggnadskurs i In-Design 2007, Photoshop CS3 2008, användarutbildning i Dialog Manager 2008.

2002 Stockholm School of Comers ( Handelshögskolan , St. Petersburg, Ryssland )
Började läsa till civilekonom på Stockholms Handelshögskolas filial i St. Petersburg. Avbröt mina studier på grund av graviditet (min dotter Moa) och flyttade hem till Sverige.

1989-1990 Visingsö Folkhögskola och MISI, Moskva Ryssland
Studera ryska språket, historia, konsthistoria, kultur och geografi.

1983-1984 Kattegattskolan, Gymnasium.
Började fyraårig teknisk linje men valde att inte slutföra den då jag insåg att det inte var den utbildning jag borde ha valt.

1974-1983 Jutarums och Hallägras Grundskola

ABC-Kurs
För Svenska Scoutförbundets ledarutbildning


SPRÅKKUNSKAPER
Svenska Modersmål, Engelska Flytande, Ryska Flytande, Tyska Förstår


DATAKUNSKAPER

Använder Microsoft Office, Photoshop , In Design, Canon IW Publishing Manager och Super Office i mitt dagliga arbete.



FÖRTROENDEUPPDRAG

2008 Satt med i styrelsen för hem och skola föreningen i Vessigebro

2003-2004 Scoutledare för patrullscouter – Söndrums Scoutkår, Halmstad

2001 Arbetade på ett projekt tillsammans med Lennart Östlund, VD för Polarstudios i Stockholm med syfte att hitta nya lovande Ryska musiker genom att arrangera talangjakter för musiker i St. Petersburg, Ryssland.

2000 Medförfattare och ansvarig för korrektur av Rikard Högbergs bok ”Skandinavisk och Anglosaxisk kultur och traditioner” som 2001 gavs ut på den Ryska marknaden.

2000 Projektledare, huvudsponsor och producent för inspelning av CD´n ”Mattinata” med den unga och lovande Ryska Tenoren Sergey Braga och St- Petersburgs radioorkester. Skivan släpptes i Ryssland i december 2000.

1999-2001 Kassör och festarrangör för Svenska Föreningen i St. Petersburg, Ryssland

1985-1991 Scoutledare för miniorscouter - Söndrums Scoutkår, Halmstad


INTRESSEN
Har genom åren haft många hobbys. Har alltid tyckt om att rita, måla och skapa, kanske inte så konstigt då vi har en konstnärlig ådra i släkten. Fotografering var ett skolämne i flera år, en hobby som ligger mig varmt om hjärtat. Har spelat flera instrument och varit mycket aktiv inom flera sporter och idrotter men idag har jag min familj att umgås med och då är det naturen och friluftsliv som lockar mest. Även trädgårdsarbete är stor avkoppling för mig.


PERSONUPPGIFTER
Namn: Anna Åxman
Adress: Venebergsvägen 5,
310 58 Vessigebro
E-post: anna.axman@home.se
Telefon: 0346-207 77
Mobil: 0737-00 45 15
Född: 1967 i Halmstad